Kustaa Hietala

Olen syntynyt Nurmossa ja viettänyt lapsuuteni Muuramessa ja Jyväskylässä, jotka koen kotiseudukseni. Lääkärin perustutkinnon suoritin Kuopiossa 1995 ja silmätautien erikoislääkärin tutkinnon Helsingissä 2005. Väitöskirjani tein 1-tyypin diabetespotilaiden silmänpohjasairauden ennusteellisista tekijöistä. Myöhemmin sain silmäkirurgian erityispätevyyden. Minulla on kolmisenkymmentä tieteellistä julkaisua, lähinnä 1-tyypin diabetekseen liittyen. Olen yksi nykyisen diabeettisen retinopatian Käypä Hoito-suosituksen tekijöistä. Nykyinen tutkimuskohteeni on silmänpohjakuvien arviointi koneoppimisen menetelmillä. Tarkoituksena on analysoida tietokoneella silmänpohjakuvia ja tunnistaa niistä hoitoa vaativat muutokset.

Keski-Suomen keskussairaalan silmäyksikössä teen lähinnä oftalmoplastisia leikkauksia. Niissä korjataan silmäluomien virheasentoja ja poistetaan kasvaimia. Olen tehnyt tuhansittain silmäleikkauksia, pääasiassa kaihileikkauksia ja oftalmoplastisia leikkauksia.

Silmäsairaudet ovat aina kiinnostaneet minua, ja olen mielestäni onnekas löydettyäni näin hienon erikoisalan. Erikoisalan valintaan vaikutti ehkä osaltaan lapsuusiän valokuvausharrastus. Pidän edelleen valokuvaamisesta, laadukkaasta musiikista, kuten jazzista, ja hyvästä kirjallisuudesta. Nykyisin harrastan myös kalastusta. Asun Muuramessa, lähellä lapsuudenkotiani vaimoni, yhden vielä kotona asuvan lapsemme ja kahden virtaa täynnä olevan portugalinvesikoiran kanssa.

kustaa@silmatera.com