Valinnanvapauslaki on lausuntokierroksella

Valinnanvapauslaki ja sen perustelut ovat mielenkiintoista luettavaa. Perusteluita on jopa 106 sivua. Laki vaikuttaa melko keskeneräiseltä aivan kuten lakia arvostelleet professorit ovat todenneet. Sote-uudistuksen eteneminen vaikuttaa siis epävarmalta, koska lakiuudistus on pahasti kesken, eikä sen vaikutuksista ole mitään varmaa tietoa.

Suomessa on jo nyt erityisen tehokas terveydenhuolto. Sijoitus on kahdeksas 35 maan joukossa. Paras terveydenhuolto oli Hollannissa, missä se on vakuutuspohjainen. Hollannin järjestelmä antaa potilaalle mahdollisuuden valita myös palvelun rahoittaja toisin kuin Suomen järjestelmä, joka on kaavailtu täysin yksikanavaiseksi. Yksikanavainen rahoitus lienee uudistuksen eräs ongelma, koska se kaventaa potilaan todellista valinnanvapautta. Yksi ainoa rahoittaja voi kontrolloida täysin alueensa terveyspalveluiden tuottajia ja potilaita, eikä vaihtoehtoja todellisuudessa ole. Vakuutusyhtiöt eivät anna vakuutuksia sairaille ja vanhoille ihmisille, eli niille jotka niitä eniten tarvitsevat. Jos aliresurssoitu sote-pavelukeskus ei anna lähetettä julkiseen erikoissairaanhoitoon, on potilaan ainoa mahdollisuus hakea lähete yksityispuolen lääkäriltä. Tästä voi muodostua ohituskaita julkiseen erikoissairaanhoitoon ja se voi tuhota erään uudistuksen tavoitteen, eli vertikaalisen integraation perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *